Hoe voorkom je storing van draadloze communicatie door zonnepanelen

Gebruikers van draadloze communicatie ondervinden vaak storing door zonnepaneelinstallaties. De storing kan dusdanig sterk zijn dat (nood)diensten geen gebruik kunnen maken van draadloze communicatie. Een slechte wifi of haperende GSM verbinding is nog wel eens te herleiden aan zonnepanalen op het eigen dak, of die van buren. Toezichthouder op de ether, Agentschap Telecom, heeft er de handen aan vol.

Oorzaken van storing door zonnepanelen

De oorzaken zijn vaak omvormers die niet aan Europese richtlijnen voldoen of slecht aangelegde installaties, waardoor omvormers radiogolven uitzenden. Daarnaast worden installaties erg vaak niet volgens richtlijnen aangelegd. Meestal door gebrek aan deskundigheid of uit kostenoogpunt. Omvormers van het Duitse merk SMA zijn een van de weinige type die nauwelijks storing op radiofrequenties geven. Vele andere omvormers geven wel problemen.

Korte opname van storing op de korte golfband door een zonnepaneelinstallatie.

Kortsluiting en brand

Een slecht aangelegde installatie geeft niet alleen radiostoring. Deze kan ook gevaarlijk zijn, omdat er kortsluiting kan ontstaan met brand als gevolg. Of soms zelfs elektrocutie. Op de bedrading van de zonnepanelen kan wel een paar honderd Volt staan! Lees ook het artikel van RTL Nieuws over brand door zonnepanelen.

Installatierichtlijnen om ellende te voorkomen

Omvormers zijn de bron van storing. De techniek waarmee een omvormer de gelijkspanning van een zonnepaneel omzet naar 230 Volt wisselspanning, zorgt ervoor dat de omvormer radiostraling uitzendt. Dat kun je voorkomen door te voorkomen dat bedrading en metalen bevestigingsdelen als antennes gaan werken. Zorg voor

Goede aarding van de installatie, ook van de metalen montagematerialen en de aluminium randen van de panelen zelf.

  • Schaf alleen een installatie aan die een CE-marketing heeft en dus aan de normen voldoet.
  • Voorkom lussen in de bedrading; rol bedrading nooit op en leg de plusdraad en mindraad van de panelen parallel aan elkaar.
  • Gebruik eventueel ferrietringen of klapferriet bij de ingangen en uitgangen van omvormers. Trek plus- en minkabel bij voorkeur door dezelfde ferrietring heen. Materiaal #31 (merk Fair-Rite) is het meest geschikt.
  • Of pas eventueel lijnfilters toe aan de ingang/uitgang van de omvormers. Het merk Schaffner heeft filters speciaal voor zonnepaneelinstallaties.
  • Voorkom het gebruik van optimizers; dit zijn notoire stoorbronnen!
  • Vraag een garantie aan de installateur dat de installatie voldoet aan de geldende EMC-normen. Kan de installateur die niet geven, kies dan voor een installateur die deze garantie wel afgeeft.
Voorkom lussen in de bekabeling, dus geen ‘”rondje over het dak leggen” om op kabel te besparen. Bron: ISSO handboek zonne-energie (2016)

Presentatie met richtlijnen downloaden

Een goede installatie hoeft geen problemen te veroorzaken. Dan moet een installateur wel weten waar men bezig is. Ben je van om zonnepanelen te nemen en heb je geen zin in allerlei problemen met draadloze communicatie in je huis of dat van buren in je straat of zelfs wijk? Of gaan je buren zonnepanelen installeren en heb jij geen trek in problemen met je Wifi of 4G? Download dan deze presentatie die toezichthouder Agentschap Telecom opstelde en deel het met de installateur. In deze presentatie staat uitgelegd waarom zonnepaneelinstallaties storing veroorzaken en richtlijnen voor aanleg om dat te voorkomen.